пʼятниця, 9 жовтня 2015 р.

 Нові програми ЗНО 2016 року: триває громадське обговорення



                                   

Увага! Ця інформація є неабияк цікавою для вступників 2016 року і не тільки.





Власне, зараз Міністерство освіти і науки України надало можливість всім охочим учням, студентам, педагогам, освітянам, науковцям та просто небайдужим людям зробити свій вклад у вдосконалення, покращення, ефективні зміни програм з навчальних предметів для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.


Учасники робочої групи зі створення програм ЗНО подали проекти програм, за якими вступники прийдешнього, 2016 року, складатимуть тестування, на обговорення громадськості.


Пригадаймо, останні роки Міністерство обіцяло значні зміни, проте програми залишались довший час практично тими ж. Чи не повториться цей сценарій і цього року, покаже час. Проте вже зараз проекти програм обіцяють багато сюрпризів. Так, візьмімо українську мову та літературу. Нововведення є – і то кардинальні! Як це не дивно, але програму розвантажили. Яким чином? Перевірятимуть менше теорії з тих тем, які є базовими для знань, умінь і навичок вищого рівня або тем, рівень засвоєння яких важко перевірити тестуванням. До нової програми не потрапили «Загальне уявлення про спілкування...», «Текст як середовище функціонування мовних одиниць», розряди займенників, класифікація звуків мовлення й позначення їх на письмі, основні способи словотворення, типи словосполучень за морфологічним вираженням головного слова, способи вираження різних видів присудків тощо. Що ж стосується програми з української літератури, то вона теж зазнала змін:


Вилучено 11 творів:


    Балада «Бондарівна»

    Т. Шевченко. «Мені однаково», «До Основ’яненка»

    Марко Вовчок «Максим Гримач»

    В. Стефаник. «Камінний хрест»

    В. Винниченко. «Момент»

    Ю. Яновський. «Подвійне коло», «Шаланда в морі» (роман «Вершники»)

    П. Тичина. «Арфами, арфами...»

    В. Симоненко. «Лебеді материнства»

    О. Гончар. «За мить щастя»


Додано 7 творів:


    Балада “Ой летіла стріла”

    Ю. Яновський. “Дитинство” (роман “Вершники”)

    П. Тичина. “Пам’яті тридцяти”

    М. Зеров. “Київ – традиція”

    В. Симоненко. “Ти знаєш, що ти – людина...”, “Задивляюсь у твої зіниці...”

    О. Гончар. “Залізний острів” (роман “Тронка”)


Із частини «Вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки» вилучено поняття «дво- і трискладові віршові розміри», «метонімія», «епіфора», «оксиморон», «психологізм», «асоціативність».


Зверніть увагу! Названі вище твори і літературознавчі поняття вилучено лише з програми ЗНО, але в шкільній програмі вони й надалі посідатимуть належне місце.


Ознайомитись з новими програмами всіх навчальних дисциплін, з яких складають тестування абітурієнти, а також внести свої пропозиції до них можна на веб-сайті Міністертва освіти і науки України.



Tags:

Новини

МОН України

Немає коментарів:

Дописати коментар